söndag 23 januari 2011

bryderier i en hundägares lilla hjärna!

Snyggaste bruttan på stället....


Nu är det över!!!! Det är nytt poäng system för detta år. Nu är det inte ettor eller två samt treor , som dom delar ut. Utan i stället Excellent som motsvarar en etta och Very Good en två och Good är en svag två . Tro det eller ej , hon fick bara Good Alma. domaren verkade gilla lite mindre hundar för alla som låg i det övre registret fick dåliga resultat och endast i jaktklass delades det ut ettor med ett par undantag, alltså överlag väldigt mycket tvåor.
Alma som är en juniortik som fortfarande är i växt men detta tog hon ingen hänsyn till utan bedömningsgrunderna verkade vara utifrån fullvuxna . rätt eller fel vet inte jag men det känns ändå som om man bör bedömma en junior utifrån de förutsättningar som finns i den åldern!!???? Klart att en junis inte är fullmusklad och färdig, men men det kanske bara är vi som ser det så, man har ju liiiite färgat tänk kring den hund man själv ställer ut!!
man känner att man borde gå en kurs själv för att bättre kunna skapa sig en uppfattning om hur en hund ska se ut för på de utställningar vi har vart på under åren så blir man då inte klok om hur dom ska se ut, ena gången stora och nästa gång små och tunga för att sen vara mellan och smala eller nåt sånt.
Detta gör att man tappar intresset för att ställa ut sina hundar, man hör många som inte heller blir kloka på hur dommarkåren tänker, då hundar får cert ena helgen för att nästa helg få tredjepris.
Min fråga lyder: hur svårt ska det vara att bedömma anatomi ????????

MÅSTE tillägga att detta inte är en sågning av dagens dommare utan mer en reflektion över de utställningar vi hitills har varit på, detta skapar vissa bryderier!!


GRATTIS till Anna-Lena och deras tik Zeeta som fick ett cert och ett förtydligande att den tiken verkligen var fin i våra ögon med.

Ovanstående skrivet av Johan Öberg. Tack Vickan för Korten:)

4 kommentarer:

  1. Det viktigaste är att Ni trivs och älskar era hundar - och det gör ni! Det är som på dressyrtävling med ponny - domarna bedömer olika så är det bara...Kram Kicki

    SvaraRadera
  2. Ni är inte ensam om era bryderier. Men vad gör väl det om Alma bara fick "Good". Det är ju ni, och ingen annan, som sätter ramen för hur er hund är i era ögon.
    Varför inte starta på jaktprov istället? Då får man i allafall en lite mer rättvis kritik... om än bedömningen även där kan avspegla domarens sätt att se på den optimala jakthunden, ska den gå stort eller lite snävare, självständigt sök eller i hög grad kontakt med föraren? Allt är en balansgång, men det viktigaste är till slut även där att jag som ägare och förare är nöjd.

    Kram till er!

    SvaraRadera
  3. Utställning det är ju som ett lotteri. Det var som med Diva ena helgen fick hon en tre och nästa helg en etta.Men inte gjorde det någonting hur vi tyckte om Diva. Men Alma hon är ju bara för härlig i mina ögon och så kommer det alltid vara. Men jag känner bara spontant att vi kommer igen när det är vår tid...!!! det är ingenting att gräma sig över utan det är bara och släppa det och ha kul med sin/sina hundar i stället:)

    SvaraRadera
  4. Utställningsvärlden är konstig, man blir aldrig klok på den. Klappa eran excellenta Alma från mig!

    SvaraRadera